Waniliowa

Menu

Zapraszamy w podróż smaków! Wyszukane, ciekawe i innowacyjne.
Do tego zdrowo, regionalnie i sezonowo. Przekonaj się – autorska kuchnia sprawia, że kto raz do nas przyjdzie, wraca.
Rozsmakuj się w daniach, które nie mają granic!

Restauracja Waniliowa

Menu Sezonowe – Szef kuchni Marek Kleban

 

Na początek

Tatar wołowy z ligawy QMP z kurkami marynowanymi, korniszonem i cebulą  27,-

Beef tartare from QMP League with marinated chanterelles, gherkins and onions

Śledź holenderski na bagietce z burakiem, jabłkiem i pudrem z czarnych oliwek 18,-

Dutch herring on a baguette with beetroot, apple and black olive powder

  1. Szparagi z truskawkami, serem feta i oliwkami 25,-

Asparagus with strawberries, feta cheese and olives

Macka ośmiornicy z ziemniakami, pomidorkami cherry, oliwą truflową i solą Maldon 35,-

Octopus tentacle with potatoes, cherry tomatoes, truffle oil and Maldon salt

Zupy

Zupa dnia 13,-

Soup of the day

Chłodnik szefa kuchni 16,-

Chiller of the chef

Zupa z młodego szczawiu z jajkiem poche 18,-

Soup from young sorrel with egg poche

Makarony

Ravioli ze szparagami i ricottą w sosie winno-maślanym z szałwią 25,-

Ravioli with asparagus and ricotta in wine-butter sauce with sage

Pappardelle z kurczakiem, chorizo i bobem w sosie pomidorowym 28,-

Pappardelle with chicken, chorizo ​​and broad bean in tomato sauce

Pappardelle z krewetkami w sosie winno-maślanym 35,-

Pappardelle with prawns in wine-butter sauce

Dania główne

Pierś z kurczaka z serem mimolette z sosem z truskawek i zielonego pieprzu z gnocchi 29,-

Chicken breast with mimolette cheese and strawberry and green pepper sauce with gnocchi

Polędwiczka wieprzowa z sosem z mango z kozim serem, burakiem marynowanym i kaszą orkiszową 42,-

Pork tenderloin with mango sauce with goat cheese, marinated beetroot and spelled groats

Udo królika duszone w białym winie z sosem rabarbarowym z gnocchi 39,-

Thigh rabbit stewed in white wine and rhubarb sauce with gnocchi

Konfitowane policzki wieprzowe z sosem z pieczonego czosnku i papryki z ziemniakami 39,-

Deep-fried pork cheeks with roasted garlic sauce and peppers with potatoes

Risotto z kaszy orkiszowej ze szparagami, pomidorami suszonymi i rukolą 32,-

Spelled groats risotto with asparagus, dried tomatoes and arugula

Ziemniaczane Mille-Feuille z kozim serem 28,-

Potato Mille-Feuille with goat cheese

Krewetki w winie i maśle z chili 10szt. 42,-

Shrimps in wine and butter with chili 10pcs

Ryba szefa kuchni …,-

Chef’s fish …

Dla smakoszy

Danie szefa kuchni …,-

Dish chef ..

Stek z sezonowanej polędwicy wołowej QMP ze szparagami i sosem bearnaise z ziemniakami 65,-

QMP Beef Sirloin Steak with asparagus and bearnaise sauce with potatoes

Pół kaczki z sosem malinowym, flambirowanym jabłkiem i ziemniakami 45,-

Half duck with raspberry sauce, flambéed apple and potatoes

Gicz jagnięca duszona w czerwonym winie z warzywami z burakiem marynowanym i gnocchi 55,-

Lamb stew stewed in red wine with vegetables with marinated beet and gnocchi

 

Desery

Fondant „Niebo i piekło” 15,-

Fondant „Heaven and Hell”

Panna Cotta z musem malinowym i ziemią kardamonową 15,-

Panna Cotta with raspberry mousse and cardamon

Beza z sosem z owoców leśnych i balsamico z lodami waniliowymi 15,-

Meringue with forest fruit sauce and balsamico with vanilla ice cream

Rzemieślnicze lody waniliowe 15,-

Craft vanilla ice cream

Sorbety rzemieślnicze 15,-

Sorbets and handicrafts